12:30 – Inloop
13:00 – Inleiding door Christina Eickmeier
13:10 – Jurriaan van Stigt
13:50 – Thomas van Nus & Stephan Schagen
14:30 – pauze
15:00 – Film en interview met Yask Kulshreshtha
15:15 – Maikel Kuijpers
15:45 – In gesprek
16:30 – Opening Hembrugstenen
Kaarten:
Jurriaan van Stigt
Heeft de steen een wil?
Bouwen met ‘Hydraulic Compressed Earth Blocks’
Hoe moeilijk is het om iets eenvoudig te maken en te bedenken, als je beperkt wordt in de beschikbaarheid van materialen maar wat kan er dan nog veel? Leren denken als een steen.
Voor architect Jurriaan van Stigt (LEVS architecten, stichting Partners Pays-Dogon) speelt de verbinding met het maken, materialiseren en bouwen met en voor mensen een belangrijke rol. Hij heeft een brede interesse voor de vele aspecten van het maatschappelijke debat. Dit komt bijvoorbeeld tot uiting in het werken en bouwen in Mali, de redactie van het tijdschrift FORUM en de integratie van kunst.
Thomas van Nus & Stephan Schagen
Kijken in de grond & de Hembrug stenen
Een bouwsteen, een culturele biografie van het landschap en een ambacht.
Een serie ‘op de wind gedroogde aardestenen’ laat de schoonheid en verscheidenheid van de Nederlandse bodem en landschappen zien en stelt tegelijk vragen over de ‘culturele identiteit’ van (circulaire) bouwmaterialen.
In het werk van architect Stephan Schagen (studio Stephan Schagen) staat de relatie tussen het object, de architectuur en het landschap centraal. Hij noemt dat ‘het detailleren van het landschap’.
Thomas van Nus (CHRITH architecten) is door projecten met ruwe aarde, stro en kalkhennep niet alleen ontwerper maar ook bouwer geworden – voortdurend op zoek naar een samenspraak van ruimtelijke oplossingen en natuurlijke materialen.
Maikel Kuijpers
Bouwen met aarde. Een rijk verleden; een rijke toekomst?
De archeologie leert ons dat de mens al vele duizenden jaren ervaring heeft met aarde. Van de klei-stad Çatalhöyük in Turkije, 7000 jaar geleden, tot de geramde aarde in de Chinese Muur, wat is het effect van deze innige relatie van de mens met dit materiaal? En is er wel plaats in onze moderne maatschappij voor een prehistorisch materiaal?
Maikel Kuijpers is universitair docent Archeologie aan de Universiteit Leiden. Vanuit het perspectief van materiële cultuur kijkt hij naar de mens. Hij onderzoekt onze omgang met materialen en hoe mensen door de eeuwen heen vaardigheden en kennis hebben ontwikkeld rondom materialen. Hij schrijft voor de Correspondent en werkt aan een boek Everything is Material.